Studia z możliwością wyboru bloku zajęć związanych z:
- dietetyką kliniczną (m.in. żywienie kliniczne, żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych, nowe trendy w żywieniu i dietetyce, diety alternatywne),
- edukacją zdrowotna (m. in. edukacja żywieniowa, promocja zdrowia, edukacja zdrowotna, programy zdrowotne, edukacja terapeutyczna),
- dietetyka sportowa (m. in. żywienie w sporcie, trening zdrowotny, aktywność fizyczna w terapii nadwagi i otyłości).
Wzrost częstości występowania otyłości i innych chorób dietozależnych oraz rosnące zainteresowanie społeczeństwa zdrowym odżywianiem sprawia, że zwiększa się zapotrzebowanie na specjalistów w zakresie żywienia i dietetyki.
Dietetyk to specjalista ochrony zdrowia, który posiada interdyscyplinarną wiedzę w zakresie żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie. Absolwent dietetyki będzie przygotowany m. in. do oceny sposobu żywienia, stanu odżywienia, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw. Zdobyta wiedza i umiejętności pozwolą również na organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku oraz stanu zdrowia, jak również prowadzenia edukacji żywieniowej w różnych grupach społecznych.
Studia prowadzone są w Uniwersytecie Pomorskim w Słupsku, który posiada wieloletnie doświadczenie oraz niekwestionowany dorobek dydaktyczny. Uczelnia dysponuje znakomitą bazą dydaktyczną wyposażoną w nowoczesny sprzęt multimedialny, medyczny, aparaturę laboratoryjną oraz symulacyjną.
Zajęcia dydaktyczne o charakterze praktycznym (ćwiczenia, laboratoria, zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe) prowadzone są przez nauczycieli akademickich posiadających znaczący dorobek naukowy i doświadczenie zawodowe w zakresie dietetyki w specjalistycznych laboratoriach oraz w licznych placówkach szkolenia praktycznego.
Absolwent kierunku dietetyka uzyskuje wszechstronną wiedzę z zakresu dietetyki oraz pokrewnych dyscyplin medycznych, co daje mu podstawy do prowadzenia samodzielnej praktyki zawodowej, a także do działania w ramach zespołów terapeutycznych.
Zdobyte wykształcenie w ramach tego kierunku umożliwia podjęcie pracy w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
- poradniach żywieniowych i dietetycznych;
- poradniach chorób metabolicznych;
- zakładach żywienia zbiorowego oraz zakładach cateringowych obsługi szpitali, sanatoriach i domach opieki;
- placówkach sportowych;
- placówkach doradztwa żywieniowo - dietetycznego;
- instytucjach naukowo-badawczych.
Absolwent kierunku dietetyka przygotowany jest do kształcenia ustawicznego, ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia oraz studia podyplomowe.
Kandydaci, którzy zostaną przyjęci na 1 rok studiów przedstawiają:
1) aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do odbywania praktyk zawodowych na kierunku dietetyka
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do odbywania praktyk zawodowych na kierunku dietetyka.
Orzeczenia należy przedstawić w sekretariacie Katedry Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej w terminie do – 30 września 2024 roku.
Na kierunkach medycznych zajęcia praktyczne i praktyki odbywają się w placówkach ochrony zdrowia, w związku z czym studenci zobowiązani są do przestrzegania obowiązujących w nich procedur i regulaminów wewnętrznych, m.in. dotyczących szczepień oraz stosowania odzieży ochronnej. Niedopełnienie wymagań może stanowić przeszkodę w osiągnięciu zakładanych efektów uczenia się.
W przypadku kandydatów cudzoziemców wymagany jest dokument potwierdzający znajomość języka polskiego na poziomie biegłym w mowie oraz piśmie (certyfikat min. B2/polskie świadectwo dojrzałości).